info@theiondoron.gr Επικοινωνήστε μαζί μας +302721082483

"Λάδι του 21"

IMG20220622114728

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, εκδήλωση - παρουσίαση της δράσης "Λάδι του 21". Η εν λόγω δράση ήταν ενταγμένη στον επετειακό σχεδιασμό του Δήμου Καλαμάτας, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων, από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της επιτροπής "Ελλάδα 2021" και αφορούσε την τυποποίηση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από υπεραιωνόβιες ελιές, σε 1821 αριθμημένες συλλεκτικές φιάλες (των 500ml) με όνομα "πνοή" (ελευθερίας).

Οι φιάλες αυτές, στάλθηκαν ως συλλεκτικά δώρα, σε αρχηγούς κρατών, ηγέτες και σημαντικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας το μήνυμα της ελευθερίας και του διαλόγου, για την επίλυση των προβλημάτων. Στόχος το "Λάδι του 21", να χρησιμοποιηθεί ως δώρο με πολλαπλά μηνύματα ελευθερίας, διαλόγου, διπλωματίας, αλλά και γεύσης, υγείας και πολιτισμού.

Για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, οι ελιές συλλέχθηκαν, από τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα της οικογένειάς μας, που βρίσκονται στην περιοχή της Βασιλάδας στην κεντρική Μεσσηνία. Στέκουν εκεί αγέρωχα για πάνω από 1.000 χρόνια, σαν μουσεία φυσικής ιστορίας, προσφέροντάς μας τον "πράσινο χρυσό", το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που είναι ίσως το σημαντικότερο προϊόν της Μεσογειακής διατροφής. Τα ελαιόδεντρα αυτά έχουν τόσο μεγάλο μέγεθος, που το εμβαδόν της κόμης τους ξεπερνά τα 90 τ.μ. και με ικανότητα παραγωγής, πάνω από 450 κιλά καρπό το κάθε ένα. Η καλλιέργεια αυτών των "ευλογημένων" δέντρων, είναι για εμάς καθήκον. Τα έχουν ποτίσει με τον ιδρώτα τους οι πρόγονοί μας, για πάνω από 10 αιώνες και οφείλουμε να τα διατηρήσουμε ακέραια και για τις επόμενες γενεές.

Η συγκομιδή έγινε από όλα τα μέλη της οικογένειάς μας (μικροί και μεγάλοι), γιατί το λιομάζωμα για εμάς είναι γιορτή. Κατά τη συγκομιδή έγινε βιντεοσκόπηση με την επιμέλεια αλλά και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino). Η παραγωγή του ελαιόλαδου από το συγκεκριμένο ελαιώνα έγινε αυθημερόν, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Ευστάθιου Κοντόπουλου στην Ανδρούσα Μεσσηνίας και το ελαιόλαδο τοποθετήθηκε σε ειδική δεξαμενή, μέχρι την τυποποίησή του.

Συνολικά περίπου 120 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και συνιστούν ένα μοναδικού κάλλους φυσικό "μουσείο". Η ιστορική τους σημασία έγκειται στο γεγονός ότι, συγκαταλέγονται στα λιγοστά εκείνα δέντρα που επιβίωσαν από τις πυρκαγιές που προξένησε σε εκτεταμένες δασικές εκτάσεις, ο Τουρκοαιγυπτιακός στρατός του Ιμπραήμ Πασά, κατά την αποχώρησή του από τη Μεσσηνία.

Μας τιμά ιδιαίτερα, που οι υπεύθυνοι του Δήμου Καλαμάτας, επέλεξαν το δικό μας ελαιόλαδο, για τις δράσεις του Δήμου. Νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια, που συμβάλουμε κι εμείς από την πλευρά μας, στην εθνική προσπάθεια για τη διεθνή προβολή της χώρας μας, διαθέτοντας το εξαιρετικό μας προϊόν, σε όλη την υφήλιο.

Νιώθουμε όμως και μεγάλη ευθύνη, προκειμένου τα προϊόντα που προσφέρουμε στον καταναλωτή, να είναι πάντα τέλεια. 

"Πνοή" καλό σου ταξίδι…

View the embedded image gallery online at:
https://www.theiondoron.gr/el/ladi-tou-21#sigProId7952db3df5

Video

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
+30 6983 5 11898
+30 2721 0 82483

Γεωργιόπουλος Παναγιώτης

Κωστής Παλαμάς

" Μ’έχει ο Θεός ευλογημένη

Κι είμαι γεμάτη προκοπή.

Ειμ’ η ελιά η τιμημένη. "

 

Ποιοί είμαστε

Οι ελαιώνες μας βρίσκονται στην Ανδρούσα και στο Κατσαρού Μεσσηνίας σε ονομαστικά προστατευόμενη περιοχή (ΠΟΠ). Όλα τα προϊόντα μας είναι «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ» πιστοποιημένα από τη ΔΗΩ με σεβασμό στο περιβάλλον και είναι ότι καλύτερο βγάζει η Μεσσηνιακή γη.

Newsletter

Εγγραφείτε δωρεάν και μάθετε πρώτοι
τις μοναδικές προσφορές και νέα για τα προϊόντα μας.