info@theiondoron.gr Επικοινωνήστε μαζί μας +302721082483

Ελαιόλαδο και Υγεία

Υπάρχει πλούσια επιστημονική βιβλιογραφία που αποδεικνύει την ευεργετική δράση του ελαιόλαδου ως κύριου συστατικού της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία και στην μακροζωία. Το ελαιόλαδο με την μοναδική του περιεκτικότητα σε ελαϊκό, λινολεϊκό, παλμητικό, στεατικό οξύ και φυτοστερόλες, την υψηλή αναλογία σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (72-77%) σε σχέση με 10 έως 12% κεκορεσμένα και 17% πολυακόρεστα καθώς και την πλούσια πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Α,D,K, και ειδικά E ασκεί πολλαπλά ευεργετική δράση στην ανθρώπινη υγεία.

Ειδικά το βιολογικό ελαιόλαδο, που είναι ΠΛΗΡΩΣ απαλλαγμένο από χημικές ουσίες φυτοφάρμακα και αγροχημικά, εξασφαλίζει απόλυτα τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου.

Γιατί το καλό ελαιόλαδο καίει στο λαιμό;

Το πικρό και το πικάντικο είναι τα στοιχεία στη γεύση του ελαιόλαδου (αυτό που καμιά φορά μας καίει το λαιμό) που όχι μόνο δεν είναι ενδείξεις κακής ποιότητας, αλλά είναι επιθυμητά στοιχεία σε ένα φρέσκο, καλοδομημένο ελαιόλαδο. Μάλιστα σύμφωνα με ερευνητές η πίκρα και το κάψιμο στο καλό ελαιόλαδο, μαρτυρούν την ύπαρξη ολεοκανθάλης στο λάδι, μιας ισχυρής φυσικής αντιφλεγμονώδους ουσίας της οποίας υποκατάστατα περιέχονται σε πολλά αντιφλεγμονώδη χημικά σκευάσματα.

 

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

  1. Το ελαιόλαδο θωρακίζει την καρδιά μας και τα αγγεία.

Η θνησιμότητα από στεφανιαία νοσήματα σε σχέση με τη διατροφή είναι πολύ μικρότερη σε πληθυσμούς με Μεσογειακού τύπου διατροφή και βάση το ελαιόλαδο. Μέτρια καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου μειώνει το κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 47%, ενώ άτομα με κατανάλωση 55γρ. ελαιόλαδου την ημέρα είχαν 82% μικρότερη πιθανότητα για εμφάνιση εμφράγματος.

Η κατανάλωση ελαιόλαδου βελτιώνει την λειτουργία των αγγείων και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, προκαλώντας σημαντική μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής ενώ μειώνει την ανάγκη λήψεως φαρμάκων για την υπέρταση από υπερτασικά άτομα κατά 50%.

Η χρήση ελαιόλαδου αποτρέπει την δημιουργία θρόμβων και ασκεί προστατευτική δράση έναντι των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πολλαπλές αναφορές για την ευεργετική επίδραση κατανάλωσης ελαιόλαδου έχουν γίνει εκ μέρους της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

  1. Αντικαρκινική δράση.

Πολλαπλές επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου δρα ευεργετικά στην πρόληψη και ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου. Το ελαιόλαδο φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και προστατεύει από την εκδήλωση καρκίνου του εντέρου, των ωοθηκών, του οισοφάγου, των πνευμόνων και του παγκρέατος.

  1. Άλλες ευεργετικές δράσεις του ελαιόλαδου στην υγεία.

α) Ελαιόλαδο και σακχαρώδης διαβήτης.

Ο διαβήτης αποτελεί μια χρόνια διαταραχή του μεταβολισμού, η οποία οφείλεται είτε σε ανεπαρκή επίπεδα ινσουλίνης (διαβήτης τύπου 1) είτε στην αντίσταση στην ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 2).

Η διατροφή αποτελεί τη βάση της θεραπείας του διαβήτη, ειδικά για το διαβήτη τύπου 2, όπου κύριοι στόχοι είναι δύο: 1) η απώλεια βάρους και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, και 2) επιλογή μιας διατροφής η σύνθεση της οποίας θα συμβάλει στον έλεγχο του σακχάρου και των συγκεντρώσεων λιποπρωτεϊνών. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι συνιστάται μία διατροφή με λίγα κορεσμένα λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας, είτε σε υδατάνθρακες είτε σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή πληροί όλες τις απαιτήσεις αυτών των δύο διατροφικών επιλογών, καθώς προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια και επιπλέον δίνει τη δυνατότητα τροποποίησης της αναλογίας ποσότητας ελαιόλαδου που καταναλώνεται καθημερινά. Χάρη στην ποικιλία που προσφέρει και στη γευστικότητά της, διασφαλίζει και τη συμμόρφωση του ασθενούς με τη διατροφική αγωγή.

β) Το παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει το συκώτι.

Αρχικές μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι χρήση ελαιόλαδου προκαλεί μείωση της βλάβης σε ηπατικά κύτταρα. Η δράση αυτή αποδόθηκε στους αντιοξειδωτικούς παράγοντες του ελαιόλαδου.

γ) Ελαιόλαδο και οστική πυκνότητα.

Διαιτητικά σχήματα που χαρακτηρίζονται από υψηλή πρόσληψη ελαιόλαδου και ψαριών βοηθούν τις γυναίκες να διατηρήσουν την οστική τους μάζα κατά την ενήλικη ζωή.

δ) Το ελαιόλαδο προστατεύει από την ελκώδη κολίτιδα.

Η αύξηση της πρόσληψης ελαιόλαδου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι της ελκώδους κολίτιδας. Άνθρωποι που είχαν υιοθετήσει διατροφή πλούσια σε ελαϊκό οξύ είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ελκώδη κολίτιδα.

ε) Λοιπές δράσεις.

Πρόσφατες μελέτες ενισχύουν την άποψη ότι χρήση ελαιόλαδου βοηθά στην λειτουργία της μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών συμβάλλοντας γενικότερα σε καλύτερη πνευματική υγεία. Τέλος από το ελαιόλαδο έχουν προκύψει συνθετικά μόρια που φαίνεται να ασκούν βοηθητικό ρόλο στη θεραπεία της νόσου του Parkinson.

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
+30 6983 5 11898
+30 2721 0 82483

Γεωργιόπουλος Παναγιώτης

Κωστής Παλαμάς

" Μ’έχει ο Θεός ευλογημένη

Κι είμαι γεμάτη προκοπή.

Ειμ’ η ελιά η τιμημένη. "

 

Ποιοί είμαστε

Οι ελαιώνες μας βρίσκονται στην Ανδρούσα και στο Κατσαρού Μεσσηνίας σε ονομαστικά προστατευόμενη περιοχή (ΠΟΠ). Όλα τα προϊόντα μας είναι «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ» πιστοποιημένα από τη ΔΗΩ με σεβασμό στο περιβάλλον και είναι ότι καλύτερο βγάζει η Μεσσηνιακή γη.

Newsletter

Εγγραφείτε δωρεάν και μάθετε πρώτοι
τις μοναδικές προσφορές και νέα για τα προϊόντα μας.